28.06.2019: Η Σταυρούλα Μπαλόκα μας συστήνει την ομάδα Hatari

Η νεοσύστατη ομάδα Hatari δημιουργήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία των Άλκη Ζούπα και Μάριου Τσάγκαρη. Αποτελείται από τους Α.Ζούπα, Μ.Τσάγκαρη, Φ.Μπένου, Γ. Καπινιάρη, Β.Παπαχρήστου, Γ. Ζαφείριου. Έχοντας  συνυπάρξει στο παρελθόν σε καταξιωμένες θεατρικές ομάδες, κυρίαρχη αφετηρία της δημιουργίας της ομάδας, ήταν η επιθυμία των μελών της για περαιτέρω σύμπλευση και συνεργασία πάνω στη θεατρική έρευνα και σκηνική πράξη.

Η »Aϊτή, μία performance για την Ιστορία», αποτελεί την πρώτη παράσταση της ομάδας,  μία έρευνα πάνω στην Ιστορία και την μνήμη. Στην κατασκευή της παράστασης, η ομάδα επέλεξε σαν κύριο και αποκλειστικό εργαλείο τη φόρμα της ερώτησης, θέλοντας να εξετάσει τα όρια και την παραστασιακή της δυναμική, καθώς και να εστιάσει στη θεμελιώδη σημασία της αμφιβολίας και της έρευνας απέναντι στα ιστορικά γεγονότα αλλά και απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας. 

Η λέξη »Hatari», που σημαίνει κίνδυνος στα σουαχίλι, αντικατοπτρίζει τη δημιουργική επικινδυνότητα των αναζητήσεων πάνω στη θεατρική πρακτική (»μπορεί να γίνει μία παράσταση μόνο με ερωτήσεις;»), καθώς και την ευάλωτη αλλά συναρπαστική πορεία των καλλιτεχνικών συμπράξεων. 

Ο Μάριος Τσάγκαρης είναι απόφοιτος του Ωδείου Φ.Νάκας (Τμ. Μουσικής για τον Κινηματογράφο και το Θέατρο) και του Ωδείου Μουσικής Εταιρείας Αθηνών (Σύνθεση και Ανώτερα Θεωρητικά). ‘Εχει συνθέσει έργα για σόλο όργανα, σύνολα οργάνων, καθώς και ηλεκτρονική μουσική. Έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες στην μουσική σύνθεση αλλά και ως σκηνοθέτης και περφόρμερ.  Είναι αυτοδίδακτος σεναριογράφος και έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Είναι ενεργό μέλος του ντουέτου ηλεκτρονικής μουσικής “Unsample”, ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος των ροκ γκρουπ “Επόμενη Κίνηση” και “Υπόγεια Ρεύματα“.

Ο Άλκης Ζούπας είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΔΗΛΟΣ» (2010). ‘Εχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες ως ηθοποιός. Επίσης έχει ασχοληθεί με την θεατρική γραφή. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.

Ο Γιώργος Καπινιάρης είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΔΗΛΟΣ» (2010) και εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 

Η Βάλια Παπαχρήστου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού με Μεταπτυχιακά (Advanced Performance Studies) στο Laban Centre στο Λονδίνο, επαγγελματίας χορεύτρια με πολυετή εμπειρία, χορογράφος και ηθοποιός/performer με συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. 

Η Φένη Μπένου είναι ηθοποιός, απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΔΗΛΟΣ», με ρόλους στον κινηματογράφο και το θέατρο.  Στο θέατρο έχει επιπλέον εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και βοηθός παραγωγής. 

Ο Γιώργος Ζαφειρίου είναι φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας, με έργα σε ατομικές, ομαδικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις από το 1991 και συνεργασίες με ομάδες θεάτρου, χορού και performing arts, στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού και στο σχεδιασμό φωτισμού. Με μικρού μήκους ταινίες του έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.