Ανοιχτή Πρόσκληση_Εργαστήριο Κριτικής

H Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός, το Εργαστήριο Κριτικής, σε επιμέλεια της θεατρολόγου Δηώς Καγγελάρη, από τις 22 έως τις και 29 Ιουνίου 2019*. Μέσα από αυτό, δίνεται η ευκαιρία σε 15 συμμετέχοντες να αρθρώσουν κριτική σκέψη για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ, μέσω πρακτικής άσκησης σε καθημερινές συναντήσεις, καθώς και συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις.

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2019 εδώ!

Αναλυτική περιγραφή εργαστηρίου:
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στη θεωρία και τη γλώσσα της κριτικής των παραστατικών τεχνών, η καλλιέργεια της τέχνης του θεατή ταυτόχρονα με την παραγωγή κριτικής σκέψης και ο στοχασμός πάνω στην καλλιτεχνική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, το εργαστήριο θα αποτελέσει το αντικείμενο της πολυμεσικής εγκατάστασης-έκθεσης «Εργαστήριο Κριτικής», σε καλλιτεχνική επιμέλεια της εικαστικού Ευανθίας Τσαντίλα. Σε βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις, οι σπουδαστές του εργαστηρίου, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Συνοικισμός, θα εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τις παραστάσεις, μέσα από διάφορες δράσεις.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου και των παράλληλων δράσεων θα εκτεθούν, μαζί με την προβολή του βίντεο, και οι προτάσεις της θεατρικής κριτικής που θα παραχθούν σε λεπορέλο και σε μια σειρά από φωτογραφικές αναπαραγωγές.

Συντελεστές:
Στο εργαστήριο διδάσκουν:

Δηώ Καγγελάρη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ιδρυτικό μέλος της Eλληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Ζωή Βερβεροπούλου, κριτικός θεάτρου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών, του ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο: θεωρία και κριτική των τεχνών του λόγου και του θεάματος.

Έχουν επίσης προσκληθεί καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου, θεωρητικοί, κριτικοί και δημοσιογράφοι του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ που θα προσφέρουν με την παρουσία τους στη διαδικασία της μάθησης.

Συντονιστής: Tάσος Αγγελόπουλος

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και εταιρεία ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ

Σπουδαστές:
Το «Εργαστήριο Κριτικής» απευθύνεται σε νέους κριτικούς, θεατρολόγους και θεωρητικούς τέχνης, όπως και σε τελειόφοιτους φοιτητές Τμημάτων Θεάτρου, Θεατρικών Σπουδών, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Στους σπουδαστές του εργαστηρίου παρέχεται φιλοξενία στην Ελευσίνα.

Συμβολικό Κόστος: Προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους, οι υποψήφιοι σπουδαστές θα πρέπει να καταβάλουν στην Ελευσίνα 2021 συνδρομή ύψους 50 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Πρακτικές Πληροφορίες:
Κόστος συμμετοχής: 50 €
Διαμονή: Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελευσίνα
Ημερομηνία: 22 – 29 Ιουνίου 2019*
Ώρες: 11:00-14:00 (εργαστήριο)
Υποβάλετε αίτηση εώς τις 21 Ιουνίου 2019

*Για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο Κριτικής απαιτείται η παρακολούθηση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες του Εργαστηρίου Κριτικής έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και το τριήμερο πρόγραμμα της δράσης Αναγνώσεις Φεστιβάλ (28-30.06.2019), χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Φόρμα Συμμετοχής