Οι Ελευσίνιοι

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την Αγέλαστο Πέτρα την ταινία ορόσημο για την πόλη της Ελευσίνας, ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει στον ίδιο τόπο – που στην ουσία δεν άφησε ποτέ – με ένα νέο έργο, για να συναντήσει το σήμερα της πόλης. Πρόκειται για την ταινία Οι Ελευσίνιοι που θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το Νοέμβριο του 2021, και θα σηματοδοτήσει τη λήξη του προγράμματος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Για τη δημιουργία της νέας αυτής ταινίας, ο σκηνοθέτης πιάνει τον μίτο των αφηγήσεων από το αμοντάριστο υλικό των γυρισμάτων της Αγέλαστου Πέτρας που δεν προβλήθηκαν ποτέ. Την ψηφιοποίηση του υλικού αυτού ακολουθούν νέα γυρίσματα και συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της Ελευσίνας σήμερα που καταγράφουν το παρόν της πόλης. Ο Φίλιππος Κουτσαφτής αναζητά τους πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας, και τις διαδρομές τους, τα ίχνη τους μέσα στο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς κάποιοι δεν ζουν πια και τις μνήμες τους μεταφέρουν όσοι τους έζησαν και γνωρίζουν για αυτούς. Έτσι γίνονται οι κρίκοι που συνδέουν το χθες με το σήμερα της πόλης και δημιουργούν μία συνέχεια ανάμεσα στις δύο ταινίες. Την ίδια στιγμή αναζητά σε νέα πρόσωπα της πόλης πρωταγωνιστές της νέας του ταινίας.

Μέσα στα χρόνια που ο Φίλιππος Κουτσαφτής ακολουθεί και καταγράφει τη ζωή της πόλης, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τους ανθρώπους  και τη γειτονιά του Συνοικισμού. Στην ιστορική αυτή γειτονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός παρουσιάζει μία βιντεοεγκατάσταση που αποτελεί μέρος του αμοντάριστου υλικού της Αγέλαστου Πέτρας. Πρόκειται για αληθινές καταγραφές των ανθρώπων που κουβαλούν την ψυχή της Ελευσίνας, και μας καλούν να τους ακούσουμε, ακολουθώντας τον σκηνοθέτη στο ταξίδι δημιουργίας της ταινίας Οι Ελευσίνιοι.

Συνεντεύξεις με τους: Παναγιώτη Φαρμάκη, Γεώργιο Κρυωνά, Ντίνο Βασιλείου, Ισάακ Μουμπαγιατζή, Βασίλειο Κύρλη, Ρούλα Θεολόγου, Παναγιώτη Κοντολιό, Χαρίκλεια Κοντολιού, Χαρούλα Ηλία, Άνδρω Μπόγα, Μαρία Χρυσογονίδου, Πόπη Παπαγγελή, Ελένη Λαζάρου, Βαγγέλη Λιάπη, Δημήτρης Θεοφανάκη, Παναγιώτη Ρόκα

Διάρκεια: 3 ώρες και 38’

Ημερομηνίες και Ώρες:
Σάββατο 22 έως και Κυριακή 30 Ιουνίου 2019
Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, 18:30-23:30
Κυριακή 23 και Κυριακή 30 Ιουνίου, 12:30-14:30 και 17:30-23:30
Δευτέρα 24, Τρίτη 25, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 και Σάββατο 18:30-23:30

Χώρος: Info point 3ο Δημοτικό Σχολείο

Διεύθυνση: Δαρδανελλίων 85, Ελευσίνα


Οι καλλιτέχνες