Προορισμός Ελευσίνα-Αθήνα / ONDA

O Προορισμός Ελευσίνα-Αθήνα διοργανώθηκε για πρώτη φορά  στην Ελλάδα από τον οργανισμό ONDA και την Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και αποτέλεσε μια ιδιαίτερη ευκαιρία δικτύωσης της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής με την ευρωπαϊκή.

Οι Προορισμοί είναι δράσεις του οργανισμού ONDA που στοχεύουν να συστήσουν σε Γάλλους καλλιτεχνικούς διευθυντές και επιμελητές φεστιβάλ, θεάτρων και πολυχώρων πολιτισμού τη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα άλλων χωρών ανά τον κόσμο, ώστε να ενισχύσουν την παρουσία ξένων καλλιτεχνών στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα γαλλικών οργανισμών. Ο ONDA είναι ο Γαλλικός οργανισμός για τη διάδοση των σύγχρονων παραστατικών τεχνών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1975 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας.

Σκοπός του οργανισμού είναι η διάδοση εντός της Γαλλίας των σύγχρονων παραστατικών τεχνών που καλύπτουν διάφορους τομείς καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως θέατρο, τσίρκο, χορός, μουσική, κουκλοθέατρο, τέχνες στο δημόσιο χώρο. Για να πετύχει τον σκοπό αυτό, ο οργανισμός ONDA προωθεί την ανταλλαγή και την κινητικότητα των καλλιτεχνών στην Ευρώπη και παγκοσμίως δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματιών, διοργανώνοντας συναντήσεις, παρέχοντας συμβουλευτική σε καλλιτέχνες και καθοδήγηση για μοναδικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Μέρος του προγράμματος αυτού είναι και οι Προορισμοί. Ο ONDA επιμελείται και διοργανώνει ετησίως μια σειρά από τέτοιους Προορισμούς σε άλλη κάθε φορά χώρα. Μετά την Πορτογαλία, την Κορσική και τη Σαρδηνία, η μεσογειακή διαδρομή του ONDA για την εποχή 2018-2019 κατέληξε στην Ελλάδα και την Ελευσίνα, μια πόλη-λιμάνι που φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα πιο επίκαιρα από ποτέ για το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Στον Προορισμό Ελευσίνα – Αθήνα συμμετείχαν 12 υπεύθυνοι καλλιτεχνικού προγράμματος (programmers) συνοδευόμενοι από τους συντονιστές του προγράμματος Geoliane Arab και Régis Plaud. Μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019 οι διεθνείς programmers είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή των παραστατικών τεχνών, αλλά και τις συνθήκες παραγωγής της. Στόχος ήταν να ανακαλύψουν νέες δυναμικές και πρωτοβουλίες μέσα από συναντήσεις με τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στην πόλη της Ελευσίνας -αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Αθήνα)- υπό την καθοδήγηση των ίδιων των καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα των Προορισμών περιλάμβανε δράσεις δικτύωσης, τετ-α-τετ συναντήσεις ανάμεσα σε Έλληνες καλλιτέχνες και συμμετέχοντες, επισκέψεις σε καλλιτεχνικούς χώρους σε Αθήνα και Ελευσίνα και συζητήσεις. Μέσα από το πλούσιο αυτό πρόγραμμα οι  Γάλλοι καλλιτεχνικοί διευθυντές και επιμελητές φεστιβάλ κατανόησαν τόσο τον τρόπο λειτουργίας όσο και την αισθητική πολυμορφία της σύγχρονης εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, κατανόηση η οποία οδηγεί με τη σειρά της στην  (επανα)δημιουργία δεσμών με τους Έλληνες επαγγελματίες, ιδιαίτερα εκείνους της ανεξάρτητης σκηνής.