Σάββατο 29.06.2019: Η Δανάη Χριστούδη και ο Μάξιμος Δημητράς μάς συστήνουν τον Αλέξανδρο Μιστριώτη

Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1973 στην Οτάβα (Καναδάς), μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στην Γαλλία, στην ESBAM, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας. Το καλλιτεχνικό του προφίλ δύσκολα προσδιορίζεται. Η δουλειά του κυμαίνεται ανάμεσα στην εικόνα και το κείμενο, στην παρουσία και την αναπαράσταση, στην ακρίβεια και την αφαίρεση. Η αναπαράσταση των κειμένων του αποτελεί μέρος του έργου της έρευνάς του για ένα «Θέατρο της Ησυχίας» ενώ τα ίδια τα κείμενα αποτελούν μέρος μιας έρευνας για τη σύγχρονη προφορικότητα και παραμένουν, ως εκ τούτου, αδημοσίευτα.

Το ζήτημα της ταυτότητας – της ελληνικής ταυτότητας, της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της μεταξύ τους σχέσης – βρίσκεται στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου του Αλέξανδρου Μιστριώτη, την οποία αναπτύσσει με τη χρήση δύο βασικών εργαλείων: της Ιστορίας από τη μια πλευρά και της Ποίησης από την άλλη. Αυτός ο συμφυρμός Ποίησης και Ιστορίας διαμορφώνει την ιδιότυπη, προσωπική γλώσσα και δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό σύμπαν, το οποίο φωτίζει με πρωτότυπο τρόπο μια σειρά πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων της σύγχρονης πραγματικότητας. Ένα σύμπαν το οποίο συνέχει και διαπραγματεύεται θέματα,που θα μπορούσαν υπό άλλες προϋποθέσεις να φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους, από τις ελάχιστες συγκινήσεις της καθημερινότητας μέχρι τη διαμόρφωση των σύγχρονων πόλεων.

Δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου του Μιστριώτη είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκει και οικοδομεί τη σχέση του με το θεατή, στηριζόμενος στην παρουσία του καλλιτέχνη και την άμεση, απογυμνωμένη απεύθυνση στο θεατή.  Έτσι οικοδομεί οργανικά μία προσωπική σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο θεατή, σαν να πρόκειται σχεδόν για εξομολόγηση.