Μήνυμα Συλλόγου Μικρασιατων Ελευσίνας

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας ιδρύθηκε το 1932 από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που ήρθαν πρόσφυγες το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αρκετοί ήρθαν και με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923-24. Η επωνυμία του Συλλόγου μέχρι το 2002 ήταν «Σύνδεσμος Αμύνης Δικαιωμάτων Αστών Προσφύγων Ελευσίνας». Τώρα που δεν υπάρχουν πια λόγοι προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, μετονομάστηκε σε «Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας». Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η διατήρηση της μνήμης των προσώπων, των τόπων, των ηθών και εθίμων από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας. 

Για να  τους πετύχει τους στόχους του ο Σύλλογος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, και λειτουργεί χορευτικά τμήματα ενηλίκων, παίδων και εφήβων, χορωδία και θεατρική ομάδα.  Επιπλέον διατηρεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2013 το δικό του Μουσείο Ιστορίας & Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας. Πρόκειται για μια προσφυγική κατοικία, η οποία επισκευάστηκε και παραμένει όπως ακριβώς ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’20. Αποτελεί δε η ίδια μουσειακό έκθεμα και στεγάζει τα κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας.  Συμβάλει ακόμα στη διατήρηση των ιχνών του παρελθόντος στον οικοδομικό ιστό της πόλης μας και αποτέλεσε ένα όνειρο του Συλλόγου που έγινε πραγματικότητα μετά από κόπους πολλών ετών.

Ο Σύλλογός μας υποδέχεται για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Συνοικισμός στην γειτονιά του Συνοικισμού συνεχίζοντας έτσι την συνεργασία μας με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μέσα από τις εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος καλούμε τους επισκέπτες του Φεστιβάλ να γνωρίσουν την καταγωγή, την κληρονομιά και την ιστορία των παππούδων μας, οι οποίοι ήρθαν στην Ελευσίνα πρόσφυγες το 1922, εγκαταλείποντας τις πατρογονικές τους εστίες, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους στη Μικρά Ασία. 

Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδoυ

Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας